Bu ders notumuzda Biyoloji dersinin Kulak konusu altında; Kulağın Görevleri, Kulağın Özellikleri, Kulağın Yapısı (Dış kulak, orta kulak ve iç kulak.) Kulak İşitme Olayı, Kulakta Denge vb. başlıklar hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
KULAK
İşitme ve denge organımızdır. Üç Kısımdan oluşur. Dış kulak, orta kulak ve iç kulak.
- Dış Kulak: kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi kıvrımları sayesinde ve kıkırdak yapısıyla ses dalgalarını toplayarak kulağın iç kısımlarına doğru iletir. Kulak Yolu: Ses dalgalarından geçerek kulak zarına ulaştığı yoldur. Burada bulunan salgı bezlerinin salgıladığı kulak kiri, kulak yolunun nemli tutulması kulak zarının esnekliğini sağlar.
- Orta Kulak: Dış kulak yolun sonunda bulunan kulak zarı ile başlar. İç kulağın başlangıç noktası olan oval pencere ile biter. Burada olan; çekiç, örs, üzengi kemikçikleri dış kulaktan gelen ses dalgalarını kuvvetlendirerek iç kulağa iletirler. Orta kulakta bulunan östaki borusuna kulak ile yutak arasında geçit yeridir. Östaki borusu sayesinde orta kulak içindeki basınç dengelenir. Boğazda bulunan enfeksiyon östaki borusu ile orta kulağa ulaştığında orta kulak iltihabı yaşarız.
- İç Kulak: Duymanın ve dengenin gerçekleştiği yerdir. Duyma iç kulakta bulunan salyangoz içerisindeki kohlea kanalında duymayı sağlayan reseptörler bulunur. Buradan sinirle beyne ulaştırılır ve duyma gerçekleştirilir. Salyangoz birebirinden ince zarla ayrılmış 3 kanaldan oluşur. Kohlea, vestibular timpanik kanalları.
Kulak İşitme Olayı:
Ses Dalgaları à Kulak Kepçesi à Kulak yolu à Kulak Zarı à Çekirdek, örs, üzengi à oval Pencere à Salyangoz à Sinirler à Beyin
Kulakta Denge:
Denge, iç kulakta bulunan yarım daire kanallarında gerçekleşir. Yarım daire kanalarında ve tulumcuk ve kesecik bulunur. Bunların içersinde yer alan CaCO3 (Kalsiyum Karbonat) oluşan küçük kristaller(otolit taşlar) bulunur.Bu otolit taşların hareket etmesi ile burada bulunan sinirlerde beyine ve beyinciğe impuls göndeririler. Böylece dengemiz sağlanır. Denge sağlanırken vücut pozisyonumuza göre otolitlerin de sinirlerine yaptığı basınç değişir. Bu yüzden impuls oluşur. Kulakta denge sağlanırken yarım daire kanlarlını dolduran endolenf sıvısı ile otolit taşların biribire göre ter hareketi sağlanır.
Vücudumuzda Dengenin Sağlanmasında;
- Göz
- Kaslardaki özelleşmiş reseptörler
- Ayak altındaki basıca duyarlı hücrelerden gelen impulslar etkilidir.
Sayfa No İçerikleri :
-
SAYFA 2: Burun Konu Anlatımı
-
SAYFA 3: Deri Konu Anlatımı
-
SAYFA 4: Göz Konu Anlatımı
-
SAYFA 5: Kulak Konu Anlatımı
|
Güzel bir özet olmuş. Teşekkürler 🙂