Sponsorlu Bağlantılar

Soğuk Savaş Dönemi Konu Anlatımı

Categories Tarih Konu Anlatımı
Sponsorlu Bağlantılar



Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları için TIKLAYINIZ.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ
Soğuk Savaş, devletlerarası ilişkilerde, silahlı çatışmaya varmayan politik ve askeri gerginlik durumudur.Soğuk Savaş Dönemi ise, Sovyet Bloğu ülkeleri ile Batılı güçler arasında 1945’te 1960’a kadar devam eden uluslararası siyasi ve askeri gerginlik dönemidir.

1960 yılından itibaren Sovyet Bloğu ülkeleri ile batılı güçler arasında silahsızlanma çalışmalarının yoğun­laşmasıyla, Yumuşama (Detant) Dönemi başlamış ve bu dönem 1991 yılında SSCB’nin dağılmasına kadar devam etmiştir.

DÖNEMİ ŞEKİLLENDİREN FAKTÖRLER

İkinci Dünya Savaşı tarihin gördüğü en yıkıcı savaşlardan biri olmuştur. Ülkeler yanmış, yıkılmış ve milyon­larca insan ölmüştür. Savaşın tesirlerini hissetmeyen hiç bir ülke ve toplum kalmamıştır. Ancak kâbus gibi geçen altı yıllık bu rüyadan sonra, dünya devletleri ve insanlık yine de barışa hemen kavuşmamıştır. Milletler­arası çatışmalar, insanlığı zaman zaman üçüncü bir dünya savaşının eşiğine kadar getirmişse de “sıcak savaş” patlak vermemiş, dünya bir “soğuk savaş” atmosferi içinde, heyecanlı bir on beş yıl geçirmek zorunda kalmıştır.

Soğuk savaş döneminde;

1. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya politikasına Avrupalı devletlerin yerine ABD ve SSCB hâkim oldu. Daha önce dünya politikasında etkili olamayan bu iki devlet milletlerarası politikalarda ön plana çıkarak, günümüze kadar etkinliklerini sürdürdüler.
2. İlk defa milletlerarası ilişkilere doktrin ve ideoloji unsuru girdi. SSCB, komünizmi bütün dünyaya yay­maya çalıştı. Komünist düzenin karşısında olan ülkeler ise Sovyet Rusya’nın komünizmi bütün dünyaya yayma çabalarına karşı koydu ve bunun sonucunda farklı dünya görüşleri arasında çatışmalar ortaya çıktı.
3. Sömürgecilik sona erdi; Asya, Avrupa ve Afrika’da günümüzün bağımsız devletleri kurulmuştur.
4. İkinci Dünya Savaşı’na kadar milletlerarası ilişkilerin yoğunlaştığı yer Avrupa idi. Bu savaştan sonra mil­letlerarası politikaların alanı genişledi; Asya, Afrika ve Latin Amerika da milletlerarası politikaların birer parçası haline geldiler.
5. İlk adımlarını İkinci Dünya Savaşı sırasında atan füze teknolojisi, savaştan sonra büyük bir gelişme kaydetti ve büyük devletlerarasında yaşanan rekabeti uzaya taşıdı. Büyük devlet olmanın koşulu; sö­mürgelere sahip olmaktan çıktı, uzayın derinliklerinde etkili olmaya dönüştü.
6. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ekonomik meseleler milletlerarası ilişkilerde ağırlık kazanmaya başladı. Ülkeler arasındaki farklılıkları ticari ilişkiler ve ekonomik yardım yoluyla ortadan kaldırmak, milletlerarası ilişkilerin temelini oluşturdu.

Bütün dünya ülkeleri, siyasal kuvvet dengesi, güvenlik, barış, ekonomik kalkınma, refah ve daha iyi bir yaşam seviyesi gibi meselelerle yoğun bir şekilde meşgul oldular.

  • Kaynak İndirme Bilgileri
  • Site: www.derscalisiyorum.com.tr
  • Dosya İçeriği: Osmanlı Devleti’nin Yükselme Devri
  • Dosya Boyutu/Türü: 314 KB/ PDF
  • Dosya İndirme Linki: Tıklayınız.
Sponsorlu Bağlantılar

1 Yorum

  1. bütün dersleri klasörlere ayrılmış vaziyette gönderir misiniz? teşekkürler.

    Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
    Merhabalar. Kaynaklar mail adresinize gönderilmiştir. İyi Çalışmalar Dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir