Üniversite Giriş Sınavı 2018
YÖK Başkanı Yekta Saraç yaptığı açıklamaya göre Üniversiteye Giriş Sisteminde değişikliğe gidildi. İşte yeni sistem;
Yeni Sistemin Adı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS )
YKS Ne Zaman Uygulanmaya Başlanacak?
2018 Yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 oturumla gerçekleştirilecektir. Yabancı Dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek
Puan Türünde Değişiklik Olacak Mı?
Eski sistemde de 18 puan türü varken yeni sistem de 4 puan türü olacak. Bu puan türleri; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil. Aslında yapılan bu değişiklik ile 10 sene önce uygulanan sisteme geri dönülmüş oldu.
Müfredatta Değişiklik Oldu Mu?
Müfredatta herhangi bir değişiklik olmadı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için; Milli Eğitim Müfredatına yani 9-10-11-12 Müfredatlarından sorumlusunuz.
YKS Kaç Oturumdan Oluşacak?
Sınav 2 farklı oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturum= Temel yeterlilik testi; Türkçe,Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olacak.
Tüm adaylar birinci oturma girmek zorundadır.
- Sözel= TYT+ Sözel Testi
- Sayısal = TYT+ Sayısal Testi
- EA= TYT+ Eşit Ağırlık Testi
- Yabancı Dil= TYT+ Yabancı Dil Testi
Birinci oturumun (TYT) etkisi yüzde 40 olacak.
TYT ve AYT Kaç Soru Olacak?
Birinci oturum olan TYT de Matematik ve Türkçeden 40’ar soru, Fen Bilimleri( Biyoloji=6, Fizik=7, Kimya=7 ) ve Sosyal Bilimler (Tarih=5, Coğrafya=5, Din Kültürü=5, Felsefe=5) 20’şer soru olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır. 2.Oturumda da her ders icin 40’ar soru bulunmaktadır.
TYT Süresi Ne Kadar?
120 soru 135 dk olacaktır.
TYT Ne Zaman Yapılacak?
23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah
YKS Ne Zaman Yapılacak?
24 Haziran 2018 Pazar günü sabah
Yabancı Dil Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir.
YKS Başvuruları Ne zaman?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018’de alınacak.
YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak
Sınav sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak.
YKS Baraj Puanı Ne Kadar?
Önlisans için 150 puan almanız gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır.
YKS Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır.
YKS Geçerlilik Süresi Nasıl Olacak?
2018 yılında 200 ve üzeri bir puan aldınız ve bir yere yerleşemediyseniz 2019 yılında da bu puanınız geçerli olduğunu belirttik 2019 da girdiğiniz sınavda 2018 yılından düşük bir puan alsanız bile yüksek olan puanınız yani 2018 puanınızla tercih edebilirsiniz.
Ortaöğretim Başarı Puanı Değişti Mi?
Ortaöğretim başarı puanını hesaplanmasına herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.
Meslek Liseleri Ek Puan Alacak Mı?
Evet ek puan almaya devam edecekler.
Müfredatta Değişiklik Olacak Mı?
Aynı müfredat ve kitaplardan sorumlusunuz. Türkçe ve Matematik derslerinin önemi arttırılacak. Türkçe ve Matematik olarak bahsedilenin Temel Türkçe ve Temel Matematik yani YGS’deki Türkçe ve Matematik olduğunu unutmayın.
YGS-LYS Kitapları Ne Olacak?
En çok sorulan sorulardan biri elimizdeki kitaplar ne olacak. Arkadaşlar elinizdeki kitaplarınızı çöpe atmayın. Üniversite Sınavı için; Milli Eğitim Müfredatına yani 9-10-11-12 Müfredatlarına çalışmaya devam edin. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sorumlu olduğunuz müfredat aynı. Elinizde ki YGS ve LYS kitapları da bu müfredata göre hazırlandığı için bu kaynakları kullanabilirsiniz.
YGS-LYS Neden Kaldırıldı?
Yapılan açıklamaya göre Eski Sistemde;
YGS –> Mart Ayı
LYS –> Haziran Ayı
Olmak üzere toplam 5 gün ve 4 aya yayılıyor. Bunun sonucu olarak Lise Eğitiminin olumsuz olarak etkilendiği belirtildi. Bunun yerine yeni sistem de sınav bir hafta sonunda yapılarak bu sorunun ortadan kaldırılması planlanıyor.
YÖK ve ÖSYM tarafından yapılacak yeni bilgilendirmeler ile yazımız güncellenecektir. Yazımızı takip etmeyi unutmayın. Kafanıza takılan sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz.
ben acktan liseyi okuyorum universteyi acktan tipki liseyi okudugum gibi okuma ihtimalim var mi normal orgun egitim goren universte ogrencileri ile ayni seviyede olabilrmiyim birde ben sayisalci bir bireyim sozel dersleri cozme zorunlulgum var mi eger varsa bu benim universtede sececegim bolumu ne kadar etkiler
Derscalisiyorum Yöneticisi Cevap:
Merhabalar. Üniversitede açıktan eğitim veren bölümler mevcut. Örgün eğitim gören bir öğrenci ile aynı seviyede olup olmamak tamamen sizin elinizde olan bir durumdur. Diğer sorunuza gelecek olursak sınav 2 farklı oturumdan oluşmaktadır. İlk oturumdaki (TYT) tüm sorulardan sorumlusunuz. Bu soruların içinde sözel dersler Türkçe, Tarih, Coğ, Din Kültürü bulunmaktadır. 2.Oturumda da istediğiniz bölüm sayısal bir bölüm ise Matematik ve Fen Bilimleri oturumlarına gireceksiniz.
merhaba ben şuan üniversite okuyorum. bu sene değil de gelecek sene sınava girdiğimde okul puanım yine de kesilir mi
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Puanınızda kesilme olmaz.
Mrb ben 4 yıllık mezunum açıktan lisans okumak istiyorum ilk oturuma girmem yeterli mi acaba
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Hangi bölümü düşünüyorsunuz?
merhaba ben ben 2 yıllık ön lisans mezunuyum. ama bölümümü sevmiyorum. yeniden sınava girip mimarlık okumak istiyorum.mat 2 den alıyor diye biliyorum.mat 2 temelim hiç yok. çalışsam yapabilirmiyim. bide hangi derslere çalışmalıyım. hangi oturuma girmeliyim.
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Düzenli bir çalışma ile yapılmayacak bir ders yoktur. Mimarlık bölümü eskiden MF puan türünden öğrenci almaktaydı. Yeni sistemde büyük ihtimal benzer şekilde olacaktır. Yani TYT (1.Oturum) + 2.oturum olan YKS’de Fen Bilimleri ve Matematik oturumlarına girmeniz gerekir.
Merhabalar benim de size şöyle bi sorum olacak ben de okul öncesi öğretmenliği okumak istiyorum ama sadece ilk oturum daki sınava girmem yeterli olur mu?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Sistemde hala belirsiz konular bulunmaktadır. Yetkili makamların açıklamalarından anlaşıldığı üzere lisans bölümleri için 2.oturuma da girmek zorundasınız. Okul Öncesi Öğretmenliği de lisans eğitimi olduğu için TYT + YKS oturumlarına girmeniz gerektiği anlaşılıyor. Yetkili makamlar yakında bu konuya açıklık getirecektirler. Yetkili makamların açıklamalarınıda takip etmenizi öneririm.
Ben ATT istiyorum.tyt giricem sadece ama tyt puanı bir tane mı hesaplanıyor ben eşit ağırlık ogrencisiyim fen kısmını yapmadan kazanılır mi
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. TYT’de bir tane puan bulunmaktadır. Fen kısmını yapmadan yeterli olup, olamayacağını puan hesaplama programlarını bakarak görebilirsiniz.
iyi günler ben sağlık meslek lisesi mezunuyum önceden hemşirelik ebelik bölümleri ygs puanıyla alıyorlardı şimdi bu nasıl olucak yine ilk oturum tyt sınavının puanıyla hemşirelik ve ebeliğe yerleşebilecek miyiz yoksa ikinci oturum yks opuanıyla mı yerleşeceğiz bununla ilgli net bi cevap yok hiç ?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Sistemde hala belirsiz konular bulunmaktadır. Sizin sorunuzda o belirsizliklerden bir tanesi. Yetkili makamların açıklamalarından anlaşıldığı üzere lisans bölümleri için 2.oturuma da girmek zorundasınız. Hemşirelik lisans eğitimi olduğu için TYT + YKS’de Fen Bilimleri ve Matematik oturumlarına girmeniz gerektiği anlaşılıyor. Yetkili makamlar yakında bu konuya açıklık getirecektirler. Yetkili makamların açıklamalarını takip etmenizi öneririm.
2017 de ygs lys ye girdim ve şu an bir üniversitede okuyorum.
bu sene sınava girsem okul puanımda herhangi bir kesilme olur mu yks’ye göre
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. 2017 senesinde bir bölüme yerleştiğiniz için okul puanınızda kesilme olacaktır.
Meslek liseleri hangi dersi neye göre çalışmalı? Yeni sistemdeki puan türünü detaylı olarak anlatır mısınız? Temel yeterlilik sınavına giren öğrenciler sonuçlarını ne zaman alabilecek ve YKS’ye girecek..? (Sadece lisans olarak sorulmuştur.) Şimdiden teşekkür ederim..
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
2.Yıllık bölümler için 1.oturum olan TYT’ye girmek yeterli zaten 1.oturum herkese zorunludur. Eğer lisans bölümü istiyorsanız 2.oturum olan YKS’ye de girmeniz gerekmektedir. Puan türleri sayısal, eşit ağırlık ve sözeldir. Çalışmalarınızı istediğiniz bölümün size etkisi ve eksiklerinize göre ayarlayabilirsiniz. YKS ile TYT puanınız aynı anda açıklanacak. Eğer TYT’de barajı geçemediyseniz, YKS’ye girmiş olmanızın bir önemi yok. YKS puanınız hesaplanmayacaktır.
TYT de sözel sayısal olarak ayrılıyor mu?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. TYT’de de ayırım yoktur.
Merhaba bu sorumu cevaplarsanız memnun olurum. Eskiden ygsden hemşirelik ve ebelik bölümü alan bazi lisans üniversiteler vardı şimdi ilk oturumdada bu var mı ?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Yetkili makamların açıklamalarından anlaşıldığı üzere lisans bölümleri için 2.oturuma da girmek zorundasınız. Hemşirelik lisans eğitimi olduğu için TYT + YKS’de Fen Bilimleri ve Matematik oturumlarına girmeniz gerekmektedir. Sistem tam oturmadığı için hala değişiklikler yapılmaktadır.En son 9 Kasım 2017 tarihi ile TYT’ye yani 1.oturuma Fen ve Sosyal Bilimler Dersleri eklendi. Yeni bilgiler geldikçe bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca YÖK ve ÖSYM’yi takip etmenizi öneririm.
Merhaba acil tıp teknisyeni olmak istiyorum lakin 2 yıllık okumak istiyorum bunun için sadece ilk sınava girmem yeterli mi olabilir miyim att
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. İlk ve Acil Yardım Bölümü 2 yıllık bir bölümdür. 2 yıllık bölümler için ilk oturum olan TYT’ye girmeniz yeterli olacaktır.
temel yeterlilik Türkçe testinin içeriği dil bilgisi,imla,kelimeler vs mi ? türk dili ve edebiyatı testi paragraf açıklamaları vs mi ? sosyal bilimler de tarih ,coğrafya mı ? soruları içermektedir.
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar.Eski sistem olan YGS Türkçe’de hangi konulardan sorumluysanız TYT’de onlardan sorumlusunuz.
TYT Türkçe Konuları:
Sözcükte Anlam
Cümlede Anlam
Paragraf
Dil Bilgisi
Sözcük Türleri
Tamlamalar
Fiiller, Fiilimsiler
Ekler
Sözcüğün Yapısı
Cümlenin Öğeleri
Fiil Çatısı
Cümle Çeşitleri
Anlatım Bozuklukları
Ses Bilgisi
Yazım Bilgisi
Yazım Kuralları
Noktalama İşaretleri
Ya bu iş gittikçe zorlaşıyor
ilk oturum 120 dk mı 90 dk mı ?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. İlk oturumun süresi 135 dk
Merhaba ben yabancı dil sınavı hakkında bilgiler almak istiyorum
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Ne öğrenmek istiyorsunuz?
Merhaba ben hemşirelik istiyorum imam hatip mezunuyum hangi derslere önem vermeliyim
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. İstediğiniz bölüm sayısal bir bölümdür. TYT’yi YGS gibi düşünmeniz yeterli olacaktır. Sadece Fen ve Sosyal Bilimlerin soru sayısı düşürüldü. YKS’de ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorumlu olacaksınız.Matematik ve Biyolojinin etkisi diğerlerine oranla biraz daha yüksektir. Eksiklerinize ve derslerin size etkisine göre derslere ağırlık vererek çalışabilirsiniz.
merhabalar ben 7 yıldır mezunum ve bu sene sınava gireceğim. Ama TM den bölüm seçmek istiyorum ve mat halı ile unutuldu acaba matematik zorunluluk var mıdır TM den bir bölüm seçmek için
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Hiçbir zaman zorunluluk gibi bir durum söz konusu olmadı. Eğer matematik yapmazsanız. Alabileceğiniz puanın yarısını alırsınız. Bu da istediğiniz bölüme yeter mi yetmez ona bakmanız lazım. (Büyük ihtimal yetmeyecektir)
Merhaba,
Sinav ayni gun yapilacak ise, 180 baraj puanini gecip gecmedigimiz nasil bilinecek?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Maalesef onu öğrencinin inisiyatifine bırakmışlar. Ancak barajı geçemediyseniz 2.oturumda nasıl bir başarı elde ettiğinizin önemi yok. 2.oturum puanlarınız hesaplanmayacaktır.
Merhaba usta ve usta öğretici belgesi universitede bir ise yararmi orn:kuafor i ö belgesi
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Hangi bölümleri istiyorsunuz?
ben tıp okumak istiyorum beni hangi dersin sınavlarına gireceğim hakkında ayınlatır mısınız birde edebiyat sınavı sayısalcılar için zorunlu mu olacak bilgi verirseniz memnuniyet duyarım bilgileriniz için şimdiden teşekkürler
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Yeni sistem eski sistemden çok farkı yok. TYT’yi YGS gibi düşünmeniz yeterli olacaktır. Sadece Fen ve Sosyal Bilimlerin soru sayısı düşürüldü. Ayrıca 1.Oturum herkese zorunlu olup, Tıp için 2.Oturumda da Fen Bilimleri ve Matematik sınavlarına girmeniz germektedir. Edebiyat sınavı sayısalcılar için zorunlu değildir.
oturumlar aynı saatte yapılacaksa hem sayısal hem eşit ağırlığa girme seçeneğimiz var mı
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
2.Oturumla ilgili bilgi net olmamakla beraber büyük bir ihtimalle YÖK ve ÖSYM her sınava farklı bir saat belirleyecek ve bu sınavlar arasına kısa aralar koyacak.
Sayin rehberlik acikogretim lisesi genel kultur bolumu mezunuyum hangi bolumu secip sinava giricem yardimci olurmusunuz
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Hangi mesleği yapmak istiyorsanız ona göre sınavlara gireceksiniz. Eğer istediğiniz meslek Sayısal ise (Ör:Mühendislik) 1.Oturum (Temel Yeterlilik)+ 2.Oturum (Matematik+Fen Bilimleri)
Merhaba 1oturma girdikten sonra herkes 2.oturuma girebiliyormu barajı geçemesek 2.oturuma giremiyormuyuz ben besyluk istiyorum hangi konulara yönelmeliyim çünkü 1.oturumda sosyal bilgiler ve fen yok bunları görmeden 2.oturuma girememek saçma
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar.1.Oturumdan sonra 2.Oturuma girebilirsiniz. Eğer 1.Oturumda 180’den aşağı bir puan alırsanız 2.Oturumdaki sonucunuz puanınız hesaplanmayacaktır. Hangi bölümü istediğinizi tam olarak anlayamadım. Besyo mu istiyorsunuz?
Merhaba. Ben 2 yıllık universite düşünüyorum. Bunun için sadece temel yeterlilik sinavina yani ilk sınava girmem yeterli olucak değil mi?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Evet Temel Yeterlilik Sınavına girmeniz ve tercih yapabilmeniz için 150 puandan fazla almanız gereklidir.
Ben MF öğrencisiyim ve hukuk istiyorum bunun için bölüm değiştirmeli miyim? Ayrıca (2.oturumda)bir kitapçıkta tüm sorular mı verilecek yoksa MFye TMye ayrı ayrı bölümüne göre mi kitapçık verilecek?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Bölüm değiştirmenize gerek yok. 2.Oturumla ilgili bilgi hala net olmamakla beraber büyük bir ihtimalle YÖK ve ÖSYM her sınava farklı bir saat belirleyecek ve bu sınavlar arasına kısa aralar koyacak.
Hukuk Fakültesinde Roma Tarihi, siyasi tarih, İnkılap tarihi gibi dersler okutulurken, Hukuk Fakültesini tercih edecek öğrencilere tarih değil de coğrafya sorusu sorulması hangi mantıkla açıklanabilir?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Maalesef sistem kusursuz değil. Birçok eksiği bulunmaktadır.
şimdi ben hukuk istiyorum çalışacağım dersleri biliyorum ama 2.oturumda sadece EA derslerini mi çözeceğim yoksa fen çözmem zorunlu mu.birde SAYISAL olan birisi hukuk tercih edebilecekmi ?
Hukuk için 2.oturumda eşit ağırlık derslerini çözeceksiniz. 2.oturumda Fen çözmenize gerek yok. Alan dışı tercihler eskisi gibi devam etmektedir. Sayısal bir öğrenci eşit ağırlık oturumuna girerek Hukuk tercih edebilir.
Önceden ygs coğrafya ve lys coğrafya konuları farklıydı 1-2 şeklinde ayirirlardi. Şimdi tmci ve sozelci arkadaşlar ygs coğrafyasina mi yoksa lys coğrafyasına mi çalışacak? Yoksa her ikisinden de mi sorumluyuz?
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. LYS Coğrafya soruları, YGS Coğrafya soruları da kapsardı.Benzer şekilde olacaktır.
hangi bölüm hangi puan türüyle alacak ben hemşirelik istiyorum bunun için neye çalışıcam kafam çok karıştı bu sistem daha mı zor oldu daha mı kolay
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Hemşirelik yine sayısal puan türünden alacaktır. Çalışmalarınıza eski sisteme nasıl çalışıyorsanız aynı şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Diğer sorunuza gelirsek; sistemin zorluğunda herhangi değişiklik olacağını sanmıyorum.
artik lise puanı başarısı önemli diyorlar. aynı şekilde Mezunlar devam edebilecek mi sınava girmeye
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar. Mezunlar tabi ki sınava girecektir. Zaten üniversite sınavına girenlerin çoğunluğu mezun arkadaşlarımızdır. Diğer sorunuza gelirsek; bildiğiniz üzere okul puanı eskiden de etki ediyordu. Yeni sistemde de etki edecektir. Ancak ne kadar etki edeceği henüz belli değil.
Ben yeni sistemi hiç begenmedim yaaa
peki ya baraj baraj kalkıo diye iddalar var bide 4 yanlış bir doğruyu goturme sistemi oda kalkmıs dıye sorular var doğrumu ??
Rehberlik Hizmeti Yorumunuza Cevap:
Merhabalar.Yapılan açıklamadan barajın kalkmayacağı anlaşılmaktadır. 4 yanlış 1 doğruyu götürmesi ile ilgili bir açıklama yok ancak değişiklik olacağını sanmıyorum.
peki lys kalktıgına gore edebıyat nasıl olacak edebiyata nasıl gırecez tek sınav olcak dıyolar o zaman cumartesi sadece matematık ve turkce pazarda istediğimiz bolume goremi gircez dogrumu düşünüyorum bu konuyu aydınlatın lutfen
Merhabalar. Sorduğunuz sorunuz henüz cevabı belli değil. Ancak YGS ve LYS uygulanmadan önceki sistemde tek oturum olarak uygulanmaktaydı ve sınav 2 aşamadan oluşuyordu ÖSS-1 kısmını YGS gibi herkes tarafından çözüyor. ÖSS-2 kısmı ise LYS gibi alan sınavı oluyordu. Benzeri bir sistem olabileceği gibi birden fazla oturum da yapabilirler. Yeni bilgiler geldikçe yazımız güncellenecektir.