Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
Bu sayfamızda sizin için Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümün taban ve tavan puanlarını, Bölümün genel özelliklerini, Faaliyet alanlarını, Mesleğin gelecekteki durumunu, Bu mesleği seçecek kişilerin nasıl niteliklere sahip olması gerektiğini gibi özellikleri bir araya getirdik.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Genel Tanım:
Bu bölüm, otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb. yerlerde yiyecek ve içeceklerin satın alınması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında görev alacak ya da görevli üniteleri bilgilendirerek ve yönlendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlayacak elemanlar yetiştirir.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Çalışma Alanları:
Mezunlar, turizm bölgeleri ve büyük şehirlerde ağırlıklı olmak üzere otel, restoran, bar, yemek fabrikası, catering (ikram hizmetleri), konaklama tesisleri vb. iş yerlerinde çalışabilirler. Çalışma sahasının genişliliği ve sürekliliği bakımından iş bulma sıkıntısı olmamakla birlikte yabancı dil bilenlerin iş bulma şansı daha yüksek olacaktır. Ayrıca kendi iş yerini açma olanağı da söz konusudur.
Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu:
Modern yaşam biçimimizde yiyecek – içecek sektörüne olan ihtiyacın devamlılığı göz önünde bulundurulacak olursa, denilebilir ki bu alanda uzmanlaşmış ve yüksek öğrenim görmüş kişilere olan gereksinim de devam edecektir.
Mesleğin gerektirdiği özellikler:
- Bir işi planlayıp uygulamaya koyabiliyor olması
- Koku ve tat alma duyumları gelişmiş olması
- Çabuk ve düzenli çalışabilmesi
- Dikkatli, titiz ve sabırlı olması
- Sorumluluk duygusu gelişmiş olması
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmesi gerekir.
4 Yıllık Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Taban Puanları ve Kontenjanları 2018-2019
Üniversite Adı | Fakülte | Bölüm Adı | Puan Türü | Genel Kont. | Taban Puanı | Tavan Puanı |
---|---|---|---|---|---|---|
SİNOP ÜNİVERSİTESİ | Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği | EA | 35 | 224,37771 | 255,53950 |
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | Zile Dinçerler Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği | EA | 60 | 223,33489 | 223,33489 |
AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | Turizm Fakültesi | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği | EA | 60 | 210,56179 | 302,55191 |
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ | Turizm Fakültesi | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği | EA | 60 | 199,09664 | 264,15907 |
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ | Turizm Fakültesi | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği ( K K T C Uyruklu) | EA | 1 | — | — |
SİNOP ÜNİVERSİTESİ | Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği ( İ Ö) | EA | 30 | — | — |